onsdag 23 november 2011

Advent

Nu är det äntligen okej att känna julmys på riktigt! Överallt poppar det upp adventsljusstakar, adventsstjärnor, ljusslingor, julpaper, julgodis, jul, jul, jul... ÄNTLIGEN! För er som inte vet det så är jul det bästa jag vet. Jag har lyssnat på julmusik i flera månader och bara längtat.

Det är viktigt att det är städat och rent och fräscht innan man hänger upp adventsstjärnorna och eftersom jag varit taggad så länge borde det ju inte vara någto problem. Men nu, när det äntligen är dags, har jag inte ens tvättat fönsterna än! Och självklart har jag bokat upp nästan hela veckan. Fast jag borde hinna klämma in lite fönstertvätt och dammsugning och liknande på fredag. Angenäma problem trots allt!

Boken som jag skulle vara färdig med nu fortfarande inte slut... Det är inte det att den inte är bra eller att den är svårläst eller så, problemet är att jag är alldeles för trött för att orka läsa. På jobb hinner jag aldrig läsa för varenda rast sitter där en eller annan trevlig kollega som vill prata och vara social. När jag sedan kommer hem stupar jag rakt ner i säng eller soffa och går bara upp för att laga mat och diska i princip. Men den bör ta slut snart för den börjar bli dyr...

Jag fuskade nästan innan. Jag har en regel när det gäller julmusik. Carola Jul är förbjuden innan 1a advent. All annan julmusik är det fritt fram med men just den är speciell. Det var den enda julmusik vi hade när jag var liten. Och min morsa var VÄLDIGT noga med att man inte fick tjuvlyssna på den innan 1a advent. Därför är just den skivan lite extra mycket känsla för mig och därför håller jag kvar på den regeln. IDag var det dock svårt. Vad passar bättre när man adventsstädar än att lyssna på adventsmusik?! Men, efter att ha lyssnat på 3/4 delar av första låten insåg jag vad jag gjorde och stängde av. VIlken beslutsamhet, vilke piciplin, vilken självbehärskning!

Så här ska en julskiva se ut!


torsdag 17 november 2011

Böcker

Lovade er lite intressantare inlägg förra gången så det här blir ett bok-inlägg för det är intressant.;-)

Som jag sa så läste jag ut en bok i stockholm, En Liten Smula Underbar av Dawn French. Dawn French är bruden som spelar vickern i Vicker of Dibley (Ett Herrans Liv på svenska...), sjukt rolig människa så hennes bok borde därför rent logisk vara väldigt underhållande...

Boken handlar om familjen Battle som består av mamma Mo som är mitt i en femtioårskris, tonårsdottern Dora som är hormonstinn och avskyr allt mamma gör, tonårssonen Peter som ser sig själv som ett medium för Oscar Wildes ande och så pappa Battle som bara är där.

Bara karaktärsbeskrivningen låter sådär ytlgit lovande. Själva boken hadlar om mamma Mos livskris. Hon har en dotter som ger sken av att hata henne, en son som är sjukligt besatt av Oscar Wilde, en man som är samma som han alltid varit och mitt i alltihop kommer en snygg, ung och uppmärksam praktikant till hennes jobb. Mos huvud blir förvridet och hon överväger saker hon aldrig ens vågat tänka förut. Men ska hon verkligen genomföra det? Klarar hennes familj sig igenom en sådan situation?

Dora är ovanlgit omogen för att vara 18 och beter sig snarare som en 14 åring. Hon är självisk, ytlig, omogen och osäker på ett sätt som skulle varit övertygande om hon var 14, men som 18 åring verkar hon bara ouppfostrad, störig, omogen och withe-trashig.

Peter, eller, som han boken igenom kallas, Oscar, är sådär besatt som bara en tonåring kan bli av något och han är besatt av Oscar Wilde. Dock är det ganska överdrivet ibland, men French gör det ganska snyggt genom att låta den "ritkgita" Peter lysa igenom ibland och låta honom falla ut karaktär när han inte är beredd. Men det är ändå lite tröttsamt i längden.

Mo är självcentrerad, egoistisk, otacksam och klimakterieig. Det är inte så att man som läsare inte förstår att hon ifrågasätter, för vem gör aldrig det, men hon är så egocentrerad. Det enda hon tänker på är sig själv, sitt eget och allt som har med henne att göra. Ibland har man lust att slå till henne eller ge henne en örfil så att hon ska vakna upp!

Det är en lättsmält bok utan någon direkt tyngd öht. Som så många andra böckeri samma genre handlar det om en livskris som mynnar ut i otrohet. (För det är den enda sorts kris som verkar finnas i denna delen av den litterära världen) Det känns ganska gjort. Men å andra sidan, hur mycket kan man begära av en dussinlitteratursbok skriven av en skådespelerska? Ett helt nytt "tema" är kanske för mycket begärt. Dock tycker jag att man, av en så rolig människa som Dawn French trotts allt är, kan förvänta sig lite mer skratt. Den är underhållande och det finns ett fåtal ställen i boken där man nääästan skrattar, men de är för få. Dessutom skulle jag vilja ha ställen i boken där man inte kan låta bli att skratta högt. För även om det är hennes första bok och French egentligen är skådespelare så är hon rolig och då kan man förvänta sig en rolig bok! (Speciellt som den marknadsförs som rolig...) 

Det är trotts allt en ganska underhållande och trevlig bok. Inget jag tänker läsa igen men jag är inte ledsen att jag läst den. 3 av 5 är den värd, och 5 av 10. Så vill du ha lätt läsning som berör ganska lite är det här ett bra val!

Jag har även passat på att lyssna på en ljudbok. Det blev en av böckerna på 50 books to read before you die-listan. Boken heter The Curious Incident of the Dog in the Night-Time och är skriven av Mark Haddon.

Boken handlar om Christopher Boone, som också är berättaren i boken. Christopher har aspergers syndrom, en sorts autism, och är väldigt bra på att komma ihåg saker, räkna matte på hög nivå och älskar listor, mönster och sanningen. Han är inte lika bra på människro dock och det är ett problem för honom. En kväll hittar han grannens hund genomborrad av en högaffel och han bestämmer sig för att hitta mördaren och skriva en bok om det. Resan mot mördarens avslöjande blir lång och vinlande och är full av obehagliga överraskningar. Den tar Christopher till situationer och ställen han aldrig befunnit sig i innan och som han helst aldrig velat befinna sig i.

Det är en otroligt välskriven bok! Det är en ren njutning att lyssna på den! Det känns verkligen som om det är en 15 årig autistisk pojke som har skrivit den (vilket är författarens mening. (Christopher är 15 i boken)) och den är full av en massa onödiga men ack så intressanta fakta om allt mellan himmel och jord. Jag ÄLSKAR det! Det är en deckare utan allt det störiga och tråkiga och förutsägbara som kan infinna sig i en vanlig deckare. Dessutom är den mer välskriven än de flesta andra deckare. Det är helt enkelt en MYCKET bra bok som jag VARMT rekomenderar!!! Läs den! Eller lyssna till den på ljudbok. Den jag lyssna på är inläst av en pojke som heter Ben Tibber och han gör ett fantastiskt jobb. Jag är egentlgien inte ett stort fan av ljudböcker men när de är vällästa och det är en bra bok och man verkligen har ro att lyssna är det väldigt smidigt, för man kan göra så mycket samtidigt. Det här är en mycket bra ljudbok så hinner du inte läsa boken, lyssna åtminstone på den. Hur den är på svenska har jag ingen aning om, den är antagligen inte lika bra för det är de sällan, men den är garanterat fortfarande väl värd tiden!

Betyg: 4 av 5 och 9 av 10!

Är snart klar med en bok som heter Livet Börjar På Fredag. Ni får veta mer om den när jag är klar med den! Hoppas det här inlägget är lite intressantare och roligare att läsa än det förra!

lördag 12 november 2011

Update

Nu har det gått över en vecka sedan jag inte gjorde en massa saker så nu är det dags att uppdatera antar jag.

Helgen spenderade jag som sagt i kungliga hufudstaden. Och det var HÄRLIGT!:-D Jag åkte upp onsdagkväll så det blev raka vägen i säng då. Torsdagen jobbade båda mina värdar så jag lekte själv hela dagen. Sov länge, läste ut en bok, tog en lååång dusch, fixade till mig lite, tittade lite på tv och slappade, så det var en härlig dag bara för mig. På kvällen gick jag ut och åt med en polare och tog ett par glas vin (för mycket). Också väldigt trevligt!

På fredagen var båda mina värdar hemma men den ena skulle hjälpa en gammal släkting och den andra skulle jobba hemifrån så jag tog mig ut på en shoppingtur runt sergelstorg. Väldigt mysigt när julsakerna kommit upp och det är kyligt i luften. Jag passade på att införskaffa lite julsaker själv faktiskt. På kvällen gick vi på bio, Tintin stod på agendan. Tyvärr var det inte en direkt trevlig biograf men filmen var härlig. Snyggt gjord, underhållande, rolig, spännande, bra på alla sätt och vis!:-D På vägen hem plockade vi upp Spandex som kommit upp med tåget.

Lördagen sov vi återigen länge, sedan gick jag och Spandex ut på en låååång promenad i Hagaparken. Vi tänkte hälsa på Viccan men hon var inte hemma så vi lämnade bara ett meddelande på dörren och gick ut i parken och pratade en lång stund. 

på kvällen var det tjejmiddag som gällde. Hale anledningen till att vi åkte upp till hufudstaden var att plandera bröllop så den tredje tärnan, Silvana, kom förbi och vi spenderade kvällen med att behandla alla tabubelagda samtalsämnen, förutom pengar, och sedan forska i hur vi vill att klänningarna ska se ut. Maten var god och sällskapet trevligt, vad mer kan man begära?! Sedan hade jag, spandex och sarah lite svårt att sluta prata så det blev visst prat halva natten. Knöt oss inte förns vid 2-tiden.

Söndag sov jag återigen länge, åt en lång, härlig frukost och gick sedan ut för att träffa Sandra Nilvanius. Vi spenderade 2 timmar på ett supermysigt bagels café och pratade kärleksliv. Var så länge sedan jag träffade Nilvanius så det var så mysigt och trevligt och roligt. Träffas alldeles för sällan.

På kvällen höll jag på att missa mitt tåg hem men hann precis med det, som tur var! Sedan har jag jobbat och slitit hela veckan. Där är jag idag! Fast det har inte varit en vanlig vecka... Dels så är det veckan efter lovet och då är alla barn lite ur form, och alla lärare också för den delen, dels så har det varit en kväll ute för att fira en kollegas examen och en kväll ute på en smyckesvisning. Så efter en helg med ganska lite sömn blev det en vecka med lika lite sömn. men nu är det i alla fall helg igen och då kan man ta igen det man missat.

Nu ska jag njuta av säsongspremiären av Vinterstudion och sedan ska jag göra tranbärssås till kvällens Thanksgiving-fest. Det här inlägget var ganska tråkigt, jag vet, men det blir ett senare inlägg med lite mer intressanta saker!

onsdag 2 november 2011

NOT To Do List:

Eftersom min To Do List blev så dålig så tänkte jag att jag istället kan skriva en Not To Do List eftersom den garanterat blir längre och lite mindre meningslös...
Det här är alltså en lista på saker jag INTE ska göra idag.
- Köpa kappa till fullpris (Jag köpte en kappa men den var på 50%  alltså har jag inte gjort det här!)
- Köpa dyra kläder (Inte gjort det heller. Har dock köpt två kraftigt prisreducerade klänningar som var på Tag 2 Betala För 1 erbjudande. Alltså snorbilligt!)
- Köpa onödiga prylar (Den här punkten är tveksam... Har betalt en faktura på prylar som var väldigt onödiga, men de hade jag ju beställt sedan innan så det räknas nog bara halft.)
- Dammsuga
- Tvätta
- Skapa världsfred (Troligt att jag någonsin skulle lyckas med det...;-))
- Glömma äta (Sitter och äter alldeles just nu faktiskt!)
- Koka saft (inte ens varit i närheten av det)
- Längta efter paketen som väntar på mig på Eskils Tobak (Struntade i att längta och gick helt enkelt och hämtade dem istället)
- Sortera i garderoben
- Köpa julklappar
- Gå i konkurs
- Söka jobb
- Läsa ut 3 böcker
- Klippa mig
- Lösa Greklands djupa finanskris
- Fondspara (Ha, för det fixade jag i måndags! In your face Not To Do List!)
- Gloat in the Not To do Lists face (Heh, ops...)
- Titta på film
- Måla om
- Kakla om i köket
- Sätta upp en balett på broadway
- Avfrosta frysen
- Gifta mig
- Gräva loss skåne
- Ta OS-guld
- Rida på en dromedar
- Hitta en riktig drake (Inte idag men en dag, det är jag säker på!)
- Begå ett oförlåtlit brott (Om jag någon gång skulle få för mig att göra denna punkt så behöver jag tips på något riktigt smaskigt att göra. Har inget oförlåtligt på lut alls...)
- Lyssna på Kristina från Duvemåla (*pausar lite snyggt spotify som för tillfället spelar just Kristina från Duvemåla* Hehe...)
- Missa tåget (Det tänker jag VERKLIGEN inte göra!!!)
-Dansa en jigg
- Göra en plastikoperation (att kalla dem skönhetsoperationer tycker jag är falsk marknadsföring)
- Bry mig om Idol
- Vara med i Melodifestivalen
- Göra ett ritkigt långkok (Det längsta "kok" jag gjort idag var när jag värmde min middag i micron, ca. 4 min)
-Sälja en släkting eller vän som slav (Inte idag men man vet aldrig så passa er...)
- Göra något av värde eller betydelse (Nähe, ser'ru det har jag verkligen inte gjort! Förutom att spendera pengar, men det är inte en handling av egentlige värde enligt mig.)
- Arnold Schwarzenegger
- Fortsätta i all oändlighet med en Not To Do List (Ha, det trodde du va?! In your face IGEN Not To Do List för här slutar du!)
- Ha en till punkt bara för att retas (Borde vara rött kort på det! Riktigt fult spel nu, Not To Do List!)

Skulle kunna hålla på hur länge som helst men jag tror ni fattar...

Nu ska jag gå och ta hand om middags-disken och packa det sista! Have a good one!

To do list:

Idag har jag ett och annat för mig. Jag ska
- packa
- vattna blommor
- shoppa
- diska
- en massa annat men jag har helt glömt bort vad det kan vara.
Blev visst en ganska dålig to do list, men det ska göras ändå.

Jag har gått upp tidigt (ja, för mig är det här tidigt, i alla fall för att vara en ledig dag) endast för att hinna ut och se om jag kan hitta mig en jacka. Jag tycker det är bra gjort av mig!

Ikväll bär det iväg till huvudstaden! Det ska bli väldigt mysigt och skojigt att få spendera en massa tid med Sarah. Och självklart är det ett helt gäng till som ska klämmas in, men det är bara roligt. Stockholm, here I come!

tisdag 1 november 2011

På västfronten intet nytt...

Som sagt, på västfronten intet nytt. Jag fick lägenheten färdigstädad igår, så något har hänt. Men myckt mer än så har jag nog inte att rapportera.


Har tagit lite bilder på min lilla lya, nystädad och fin, så håll till godo!
Så här ser det ut när man kommer in genom dörren...
Och här är utsikten från soffan.:-)
 Jag trivs oerhört bra i min lilla lägenhet. Det är så skönt att få ta hand om mig själv! Fast ibland blir det lite segt... Jag är en ganska social människa och då kan det bli lite tråkigt i längden när man inte har pratat med eller träffat någon på länge. Så alla som läser detta, ta det som en stående inbjudan till Folke Bernadottes Väg!:-)
Så där härligt dåligt bra som endast en julfilm kan vara!

Igårkväll hade jag en riktigt julkväll. Jag har ÄNTLIGEN hittat saffransgifflarna som kommer till jul, supergoda. Dessutom hade jag juleskum och julmust och så tittade jag på Nu är det jul igen 2 och 3. Mycket mysigt. Passade på att vika tvätt samtidigt. Det är ett av mina bästa trick, vika tvätt och titta på film/tv samtidigt. Det blir så mycket roligare då. Dock tar det lite längre tid också eftersom man tvunget måste se klart...

Så klart finns det en trea, och den är precis lika dåligt bra!
Om man gör en spellista tillgänglig offline på spotify på någon annans spotify och sedan vill ha den musiken på sin mobil, måste man ha spotify på mobilen då?

Idag tänker jag ta en riktigt handlingsturné! Jag har fått reklambladen för veckan och de hade en massa bra priser på kött och annat smått och gott så jag ska ut och fynda. Men först ska jag ha lite hemma-spa tror jag... Fötterna ska filas och peelas och smörjas och badas och what not.

Har funderingar på att kanske dra ut och shoppa också... Behöver en höstjacka. Någon som vill hänga på?

Nu ska jag fortsätta njuta av novembers första dag!:-)